Kategorier
Uncategorized

Operation av grå starr

Grå starr, även kallat katarakt, är ett ganska vanligt tillstånd där linsen i ögat blir grumlig. Normalt är linsen helt genomskinlig, men vid katarakt dör cellerna i linsen, och blir grå. Därmed hindras ljus från att nå näthinnan. Grå starr är vanligast bland äldre, men kan även drabba personer som är betydligt yngre. 

Grå starr kan behandlas med ultraljud. Sedan en tid tillbaka använder vissa kliniker också ett laserrobotsystem för att assistera ultraljudsbehandlingen. Detta ger ett säkrare och snabbare resultat.

Hur går operationen till?

Att opereras mot grå starr kräver bara lokalbedövning, och görs med ultraljud. Ingreppet tar ungefär 15 minuter, och går till på följande sätt.

Linsen sitter bakom pupillen och omges av en hinna som kallas kapsel. Kapseln bildar den s.k. kapselsäcken. Detta är viktigt att känna till för att förstå hur operationen går till.

  • Ett snitt görs på kapselsäcken. Detta snitt är mindre än två millimeter till storleken.
  • Med hjälp av ultraljud finfördelas den grumlade linsen, och sugs ut genom snittet. Detta görs utan att kapselsäcken skadas.
  • En ny lins av plast – s.k. intraokulär lins – placeras i kapselsäcken, på samma plats som den gamla linsen. 

Linsen som placeras i kapselsäcken har samma brytningsförmåga som den gamla linsen. Linserna finns i olika styrkor, och med olika egenskaper. Innan du genomför en grå starr-operation ska du konsultera din läkare för att komma fram till vilken typ av lins som passar dig bäst.

Om grå starr

Grå starr är en åldersförändring i ögat, och därför är den vanligast bland äldre. Det händer dock att barn föds med grå starr. Det är viktigt att synnedsättningen diagnosticeras snabbt hos dessa barn, för om det görs senare än tre månader efter födseln är risken stor att barnet inte får en fungerande syn över huvud taget.

Tecken på grå starr är

  • Du ser sämre och suddigare
  • Ditt mörkerseende försämras, och du behöver mer ljus
  • Du ser färger svagare, och de blir mer gulbruna
  • Du blir lätt bländad, och känslig för starkt vitt ljus, som från lysrör
  • Konturer blir svagare, och du kan se dubbelt