Kategorier
Uncategorized

Olika lasermetoder

Beroende på vem man vänder sig till för att utföra behandlingen samt vilket synfel man har finns det olika lasermetoder att välja mellan. Vilken metod man väljer beror även på ögonens tillstånd samt vilken tjocklek hornhinnorna har. Allt för att säkerställa att den operationsmetod som är mest lämpad för varje enskild patient används. 

De vanligaste metoderna för ögonlaser i Sverige är:

FS Lasik

FS Lasik är den modernaste lasermetoden på marknaden. Denna metod är den som oftast används och passar om man har ett enklare synfel. En stor fördel med FS Lasik är den korta läkningstiden. Med denna metod är man i princip återställd bara efter några timmar. 

FS Lasik sker med ett mekaniskt precisionsinstrument som följer ögats rörelser. Därmed är det mycket liten risk att korrigeringen skulle bli fel. Med ett enkelt snitt på ögat kan hornhinnan korrigeras med hjälp av laserstrålen. Laserarbetet går på max 90 sekunder men oftast snabbare än så. 

Lasek

Lasek är ett annat alternativ och denna metod används oftast vid större synfel, samt om man har tunnare hornhinnor. Även vid kraftig astigmatism är Lasek ett alternativ. Denna metod har en något längre läkeperiod. 

Innan laserbehandlingen påbörjas bedövas ögat med ögondroppar så att patienten inte ska känna någon smärta. Lasek tillämpar en no cut-metod där man inte skär i hornhinnan, utan istället behandlas den med en svag alkohollösning innan lasern tar över.  

Positiva effekter av ögonlaser

En behandling med ögonlaser ger mängder av positiva effekter. Den största fördelen är att man kan återfå en full synskärpa. Med full synskärpa slipper man använda linser och glasögon. Detta innebär att man kommer spara mycket pengar i framtiden. Dessutom slipper man allt krångel det innebär att använda synkorrigerande hjälpmedel.

Att utföra en ögonlaser går snabbt. Själva behandlingen är kort och likaså läketiden. Om man använder den enklaste formen av ögonlaser kan man återgå till sitt arbete redan efter någon dags vila. Därmed behöver man inte vara sjukskriven under långa perioder.

Man kommer inte bara att se bra efter en ögonlaseroperation utan man kommer även att behålla sitt mörkerseende då operationen ej påverkar detta.

Synfel som kan korrigeras

Synfel började behandlas med laser redan år 1987. Den långa erfarenheten och de välutvecklade maskinerna gör det till en säker process. 

De synfel som kan korrigeras med ögonlaser är närsynthet -13 till -1 samt översynthet upp till +2. Vid kraftigare översynthet än så rekommenderas ofta linsimplantat då detta är en säkrare metod. 

Även astigmatism kan korrigeras med ögonlaser. Man kan korrigera både sin närsynthet och sin astigmatism under en och samma behandling.