Kategorier
Uncategorized

Ögonlaser för perfekt synskärpa

Genom en snabb och förvånansvärt enkel operation kan ögonen behandlas och synen återställas. Med ett enkelt kirurgiskt ingrepp på hornhinnan kan man få perfekt syn på bara några sekunder.

Är du trött på att vakna upp på morgonen och direkt behöva sträcka dig efter dina glasögon? Eller att alltid behöva ha dina glasögon och linser med på resor och behöva leta efter dem när det är läsdags? Nu för tiden är sjukvården så pass modern att man enkelt kan återställa en perfekt synskärpa. Därmed slipper man allt krångel med glasögon.

Detta är ögonlaser

Att genomgå en behandling med ögonlaser är en möjlighet om man är under 45 år och är närsynt och/eller har astigmatism. I vissa fall kan även översynthet opereras. Behandling med ögonlaser kommer att ge full synskärpa. Därmed kommer den som genomgått behandlingen att se lika väl som med korrigerande glasögon. 

Varje år utförs miljontals synkorrigeringar med ögonlaser. År 2017 var det närmare 30 miljoner behandlingar som utfördes. Denna stora mängd behandlingar, den stora kunskapen hos de kirurger som utför dem samt de moderna verktyg som används säkerställer att operationen är trygg och säker.

Så här utförs en ögonlaserbehandling

Att utföra en ögonlaser är ett relativt simpelt ingrepp. Man behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt, mer än att inte använda kontaktlinser under veckan innan operationen. 

Dagens moderna behandlingssätt är mycket säkra. De tekniska framstegen och de senaste maskinerna gör att synen kan korrigeras utan misstag. Under behandlingen ligger huvudet fast och lasern följer ögonen om de rör på sig.

Ögonoperation med Lasik

Dessa är de steg som utförs vid en behandling med den vanligaste lasermetoden, FS Lasik:

  • Före operationen undersöker en läkare ögonen för att säkerställa att de kan opereras.
  • Innan operationen börjar lokalbedövas ögonen med ögondroppar.
  • Under operationen skärs först ett tunt snitt i det yttersta lagret i hornhinnan.
  • Det lock som skurits upp viks undan.
  • Synfelet korrigeras nu med laser genom att hornhinnan formas.
  • Efter korrigeringen viks hornhinnan tillbaka.
  • Operationen är nu klar och en mycket kort läkeperiod väntar.

Som synes går operationen snabbt och smidigt. En ögonlaserbehandling går på några minuter och därefter påbörjar ögat direkt sin läkeprocess. Efter operationen läker ögonen av sig själva relativt snabbt. Hur snabbt man får en fullgod synskärpa beror på vilken lasermetod som har använts. Efter att operationen är avslutad kan det upplevas som att man har fått in skräp eller ett främmande föremål i ögat. Detta är ofarligt och kan upplevas som mer obehagligt än smärtsamt.