LASIK & Ögonlaser

LASIK är ett av de populäraste metoderna för ögonlaser och används över hela världen. Metoden utvecklades på 1990-talet och är en form av refraktiv kirurgi som passar personer som har synfel. Under behandlingen ändrar man ögats brytpunkt för ljuset och på så sätt förbättras synen.

Behandlingen är indelad i ett flertal steg där det ögonläkaren börjar med att skära upp hornhinnans översta lager i form av ett lock. Man lyfter sedan locket för att kunna nå tillräckligt djupt med ögonlasern för att kunna forma om hornhinnan. När detta är klart stänger man locket för att låta den läka i lugn och ro. Genom att hornhinnan har fått en ny form har även ljusets brytning ändrats så pass mycket att dina synfel har korrigerats.

Under behandlingen med LASIK ger ögonläkaren bedövning till patienten för att det inte ska göra ont. Skulle patienten vara nervös kan han eller hon få lugnande medel. En operation brukar ofta gå ganska snabbt, men du kommer troligen att vara på kliniken i totalt 2-3 timmar för att se till att allt går säkert till.

Vad händer efter behandlingen?
Efter ögonoperationen upplever endast ett fåtal personer smärta. Dessa brukar få smärtlindrande medel från läkaren. Man brukar även få tydliga instruktioner om hur man ska ta hand om sina ögon. Som exempel är det förbjudet att röra, gnugga eller trycka på sina ögon de första månaderna efter operationen. Detta är till för att locket på hornhinnan ska kunna falla på plats och påbörja läkningsprocessen. Det brukar även rekommenderas att du har på dig ett plastsköld när du sover samt att du den närmaste tiden har på sig solglasögon som extra skydd.

Vilka alternativ finns det?
Det finns ett flertal olika alternativ till ögonlaser, men LASIK är ett av de populäraste på grund av dess snabbhet. Det är inte ovanligt att du som patient kan börja köra bil inom 1-2 veckor. Det finns alltid risker inblandat och inget är helt riskfritt. Så länge det kommer till att använda kirurgi för att korrigera något så finns det alltid risker. Några av de vanligaste sakerna som du kan råka ut för i samband med behandlingen är torra ögon, astigmatism och ljuskänslighet.

Hur mycket kostar det?
Vill du veta priset på ögonlaser eller hitta en ögonklinik så kan du göra det på denna hemsidan.

Passar det alla?
För att kunna få genomgå denna behandlingen och korrigera synfel behöver du först klara av vissa krav. Som exempel behöver du ha uppnått rätt ålder och dina ögon behöver vara stabila och inte förändras regelbundet. Det är även ovanligt att man behandlar personer som är gravida eller nyligen har fått barn. Har du även haft ögonsjukdomar tidigare eller har det nu så brukar man avrådas från att genomföra LASIK då detta ökar risken och kan på sikt skada ögonen.

En form av laserkirurgi
För de som inte vet är detta en form av laserkirurgi som används då patienten har närsynthet, översynthet eller astigmatism. Det är relativt normal metod och börjar med att ett tunt skikt av hornhinnan skärs upp för att lasern ska kunna gå in på djupet. De som jämför LASIK och LASEK med varandra brukar säga att LASIK är lite mindre obehaglig. På senare år har även FS-LASIK skapats, vilket har gett patienten fler valmöjligheter. Oavsett vilken metod som du väljer får du alltid smärtstillande ögondroppar för att skydda ögonen.

Läkningsprocessen
Under hela läkningsprocessen är det bra om du använder certifierade solglasögon med UV-skydd så att dina ögon får bra förutsättningar för att läka. Det är inte ovanligt att man får ha på sig solglasögon i upp till 6 månader innan läkningen är klar. För att värna om din egen säkerhet rekommenderas det att du följer läkarens rekommendationer till punkt och pricka.

Ändra formen på hornhinnan
Det finns ett flertal olika metoder på marknaden som hjälper dig att se bättre. Oavsett hur de fungerar så är principen i stora drag samma; man ändrar på hornhinnan. När ljusets strålar bryts på rätt sätt mot hornhinnan så ser du skarpare.

Innan behandlingen är du på en förundersökning där hornhinnan kartläggs för att ögonläkaren ska veta exakt vart lasern ska riktas. Allting programmeras så att inga misstag görs. Detta göra att ingreppen utförs med hög precision.

Lock i hornhinnan
Med metoden LASIK skär man ut ett lock i hornhinnan. Locket viks bort så att lasern kan börja arbeta och sedan viks locket tillbaka igen. För att motverka risken för infektion får patienten antibiotika-droppar efter behandlingen. Det största klagomålet bland patienter brukar vara att de har problem med torra ögon efter en LASIK ögonlaser. Detta beror på att tårproduktionen hamnade ur balans under behandlingen. Tårproduktionen kan återställas igen, men det brukar ta ett par månader. Under tiden får du använda speciella ögondroppar.

Följ en patient genom hela proceduren från början till slut: