Lär dig förstå ögonlaser med PRK

PRK eller ”Photorefractive Keratectomy” som det kallas är en av de vanligare typerna av ögonlaser idag. Precis som många andra metoder går den ut på att hornhinnan formas om för att få ljusets strålar att brytas på rätt ställe i ögat. En del patienter rapporterar att deras syn blivit mycket bättre med PRK efter operationen. I en del situationer har de kunnat göra sig av med sina glasögon eller linser helt. För personer som har synfel är detta riktigt bra nyheter.

Den stora frågan för vissa brukar vara på vilket sätt PRK skiljer sig från annan form av ögonlaser såsom LASIK eller LASEK? Den stora skillnaden brukar vara att laser används för att skära upp en lucka i hornhinnan. Vissa metoder kräver en lucka medan andra inte gör det.

Så vilka är fördelarna med att använda PRK? För det första så kanske du bara har en medelmåttig form av närsynthet, översynthet eller astigmatism. Skulle detta passa in på dig så kanske denna metoden är något för dig. På grund av att det sker mindre ingrepp på hornhinnan minskar risken något för att komplikationer ska inträffa under och efter operationen. Faktum är att ju djupare man skär i hornhinnan desto längre blir läkningsperioden för ögat.

Vilka är de stora nackdelarna med denna form av ögonlaser? Vissa hävdar att smärtan är lite större efter den här formen av operation. Detta innebär att läkningsperioden är längre och mer smärtsam än andra metoder. Under perioden kanske ögonen droppar lite oftare och det kan ta flera månader innan du ser något resultat av operationen. Det finns självklart inga garantier att du får en bättre syn och en del har klagat på synproblem efteråt. Kostnaden för PRK kan vara över 10000 kronor per öga, vilket gör att den kommer i klass med andra likvärdiga metoder.